Je bent niet gek (over paniek, verlies van controle en herstel)

Stel je voor, zomaar een situatie.

Je zit op je werk, je inbox puilt uit, je hebt drie tabs openstaan en je probeert je met alle macht te focussen. Plots, uit het niets, voelt het alsof je niet meer kunt denken. Je voelt je gezicht warm worden. Je hart bonkt keihard in je keel, je handen zwetenof tintelen, je voelt je opgejaagd en onrustig. Wat gebeurt er? Je gedachten racen: val ik zo flauw? Krijg ik een hartaanval? Je probeert het met alle macht weg te drukken, maar het wordt alleen maar erger. Je moet naar buiten! Je moet weg!

Zo kan een paniekaanval voelen. Onvoorspelbaar, intens, en alsof je geen controle over je lichaam hebt. Het kan je zelfs overvallen, als alles gewoon ‘goed’ lijkt te gaan. Een aanval van paniekgevoelens laat zich niet plannen. Het kan overal gebeuren; in de rij bij de supermarkt, alleen thuis op de bank, op een feestje tussen de mensen, tijdens je vakantie, als je op straat loopt of in een belangrijk gesprek.

🧠 Wat gebeurt er nu precies in je lichaam bij een paniekaanval?

Bij een paniekaanval denkt je brein dat er acuut gevaar is. Je amygdala (angstcentrum in de hersenen) slaat alarm. Via de hypothalamus–hypofyse–bijnieren wordt je sympathisch zenuwstelsel geactiveerd. Je komt in een vlucht-of-vechttoestand terecht.

In je lichaam gebeurt dan het volgende:

  • 🫀 Je hartslag stijgt → meer bloed naar spieren
  • 🌬️ Je ademhaling versnelt → meer zuurstof, maar dit kan duizelig maken
  • 💪 Jouw spieren spannen zich aan → klaar om te vechten of vluchten
  • 🥶 Bloed trekt weg uit huid en buik → koude handen, misselijkheid
  • 🧠 Er gaat minder bloed naar de hersenen → moeilijk helder denken
  • 🥵 Je gaat zweten → afkoeling van je lichaam
  • 😵 Angst voor de angst → versterkt de reactie (vicieuze cirkel)

Je hebt dus echte lichamelijke symptomen, maar ze zijn niet gevaarlijk. Zodra het brein doorheeft dat er geen echt gevaar is, neemt het parasympathisch zenuwstelsel het over en kom je langzaam weer tot rust.

Hoe komt het dan dat een paniekaanval zo beangstigend is?

Omdat je bewuste brein de oorzaak vaak niet snapt. Er is geen leeuw in de kamer, geen zichtbaar gevaar. En dus interpreteer je die lichamelijke signalen als iets wat “fout” gaat – wat de angst versterkt. Zo ontstaat een vicieuze cirkel: angst over je angst.

Maar in plaats van dat er iets misgaat, is er juist iets dat je aandacht vraagt.

Waarom gebeurt dit?

Er is zelden maar 1 oorzaak. Vaak is het een optelsom van meerdere oorzaken of gebeurtenissen. Bijvoorbeeld langdurige spanning, verdrongen emoties of trauma’s, innerlijke druk om te presteren of ‘alles onder controle te houden’, vermoeidheid of overprikkeld zijn, onbewuste, aangeleerde overtuigingen of angsten die getriggerd worden.

Waarom je niet gek bent:

Een paniekaanval is niet zwak of raar, het is heel erg vervelend. Het is een krachtig innerlijk alarmsignaal van een systeem dat jou wil beschermen. Hoe onhandig het ook voelt, het is bedoeld om je terug te brengen naar jezelf. Een paniekaanval is geen storing – het is een boodschapper. Je lichaam zegt eigenlijk: “Er is iets wat al langere tijd te veel is, te spannend, te pijnlijk of te lang genegeerd.”

Misschien:

-leef je te veel vanuit “moeten” en te weinig vanuit “voelen”;

-slik je al weken emoties in;

-loop je structureel over je eigen grenzen heen;

-of draag je oude angst of pijn mee die nooit echt is erkend.

Je lichaam weigert nog langer de rekening op zich te nemen – het eist een pas op de plaats.

Hoe leer je luisteren in plaats van er tegen te vechten?

De eerste stap is mildheid. Besef dat je lichaam iets probeert te beschermen, niet te saboteren. De tweede stap is leren luisteren. Dat kan op veel manieren, bijvoorbeeld via:

– Ademwerk en ontspanningsoefeningen – om je zenuwstelsel tot rust te brengen;

Hypnotherapie of lichaamsgerichte therapie – om de diepere oorzaak veilig te onderzoeken;

-Zelfreflectie en journaling – om innerlijke signalen serieuzer te nemen en er achter te komen wat je triggers zijn

Wanneer je leert om de taal van je lichaam te verstaan, verandert paniek van een vijand in een gids!

Ben je benieuwd wat Hypnotherapie voor jou en paniekaanvallen kan betekenen? Maak dan een afspraak online voor een gratis adviesgesprek bij mij!

Plan direct een intakegesprek!